субота, 23 вересня 2017 р.

ГОЛОВА ГО "ОПІКА" АНАТОЛІЙ СКРИПНИК УСПІШНО ЗАХИСТИВ ДОКТОРСЬКУ ДИСЕРТАЦІЮ

22 вересня в приміщенні історичного факультету КПНУ ім. Івана Огієнка на засіданні Спеціалізованої вченої ради за участі як кам'янецьких вчених, так і гостей з різних регіонів України відбувся захист докторської дисертації Анатолія Скрипника на тему "Вплив російської військової присутності у Правобередній Україні на інкорпорацію регіону наприкінці ХVІІІ - середини 60-х років ХІХ ст.". Про актуальність цієї теми в наш говорити зайве. Дослідник опрацював близько 500 найменувань літератури українською, російською, англійською, польською мовами тощо, та до 700 архівних справ у 13 архівних установах України, Росії, Молдови. На основі здобутих даних вчений детально дослідив роль російської імперської армії в процесі колонізації імперією регіону та складний і суперечливий вплив армійського фактору на економічні, соціальні, демографічні процеси в регіоні.

Після виступу Анатолій Скрипник відповів на запитання присутніх. Відтак було заслухано відгуки, надіслані вченими з різних регіонів України. Далі слово мали опоненти...



Було відзначено титанічний обсяг роботи, проведений дисертантом, зокрема великий об'єм залучених джерел та літератури. Належну оцінку здобули висновки автора з вивченого ним матеріалу. Один з опонентів зауважив, що цю працю мають використовувати не лише викладачі історії у ВНЗ, а й державні посадовці України з метою пошуку шляхів вирішення поточних проблем державного управління, зокрема у сфері оборони.

Не обійшлось і без численних критичних зауважень. Втім, як зауважив професор Степанков: "Немає в світі ідеальних дисертацій. Я навіть своєю власною незадоволений".

Відбулась дискусія, у якій як належить взяли участь більшість членів ради. Один за одним маститі вчені висловлювались за те, що робота Анатолія Скрипника вартує того, щоб її автору було присвоєно вчений ступінь доктора історичних наук.



По завершенні дискусії відбулось таємне голосування, за підсумками якого члени Спеціалізованої вченої ради одностайно підтримали той  факт, що Анатолій Скрипник стане першим в історії доктором історичних наук, яких захистився безпосередньо в Кам'янці-Подільському. Залишились лише паперові формальності. 

Анатолій щиро подякував усім, хто підтримував його під час роботи над дисертацією: наукового консультанта Олександра Реєнта, авторів відгуків, опонентів, членів Спеціалізованої вченої ради, ректора КПНУ ім. Огієнка Сергія Копилова, а також дружину Аллу, яка теж готує до захисту дисертацію у сфері іноземної філології.

Вітаємо побратима Анатолія з визначним здобутком в науковій кар'єрі та бажаємо подальших успіхів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар