четвер, 11 травня 2017 р.

НІНА БАСИСТА. МАГІЧНА, САМОБУТНЯ І СОНЯЧНА

                                           ПРО СВОБОДІВОК ДО ДНЯ МАТЕРІ

                        Зеленооока талановита красуня  Ніна Басиста

       Ця жінка -  скарб, бо має дар бути хорошою мамою, що дала життя трьом діткам,талан самобутньої  неперевершенної художниці, душу  -  мандрівника  і вдачу націоналістки-патріотки, волонтерки, борця за чисте довкілля.
       Пані Ніна дуже любить мандрувати. Мандрує часто з молодшим сином Денисом.
     Саме на природі , біля вогнища чи набираючись енергії сонця чи споглядаючи красу лісу, річки, вона знаходить своє натхнення для творіння.

"Якщо у вас є величезне бажання зустрітися і привітатися з ранковим Сонечком, то нічого не може завадити цьому! Ні відстань, ні хмари, ні сильний дощ, ні мокрий одяг, а ні великі кавалки болота на черевиках!!! Нічого!!! І ви побачите цю дивовижну Магію: схід Сонця і веселку з іншого боку неба! :)Сьогодні до схід Сонця!" (Н.Басиста)

"Сонечко заплуталось в моєму волоссі..."(Н.Басиста)


"Я просто в шаленому захваті від проведеного сьогодні дня! Від побаченого у нас з сином просто перехопило дихання. Ми навіть голосно покричали, походили стежками каньйону, розпалили багаття, приготували шашлики і навіть каву!" (Н.Басиста)

Вона захоплюється природою , тому надто вразлива до людського недбальства. Завжди перша в екологічних походах, акціях на підтримку чистого довкілля.



"Коли ми спустились в каньйон, занадто позитивні враження змінилися на край негативні!!! Майже весь берег встелений пластиковими пляшками і ще різного роду сміттям!!! І в гирлі Смотрича разом з водою до Дністра, а потім до Чорного моря потрапляють тони пластику...!!! При спаданні води маса непотребу застряє в зарослях рогозу та верболозу!!!"(Н.Басиста)




"Кожної весни палаючі схили ярів і каньйона довкола міста!!! Для чого?"




"Світ може «потонути» в смітті та відходах, які людство накопичило за свою історію. Ситуація не просто «видається» катастрофічною, вона дійсно набуває небезпечних масштабів. Проблема посилюється ще й тим, що вміст сучасних полігонів не лише небезпечний, але й здатний завдавати довкіллю шкоди протягом багатьох років!!!"
(Н.Басиста)

З 2008 року Ніна Басиста  член ВО "Свобода", очолювала одну з районних партійних організацій. 


 Займається волонтерством, хоча себе волонтером не вважає, оскільки вважає, що допомагати  ближньому, тим, хто захищає Вітчизну - обов'язок кожного. 



Брала активну участь в Революції Гідності.


       "Шануванню українських традицій, любові до рідної землі навчила мене мама.27 січня народилась найдорогоцінніша для мене людина, моя мама, мамочка, мамуся! Про що б не думала, а завджи пам'ятаю і чую її слова: "Ніно-Ніно....!" - які вона час від часу говорить, завжди переймаючись моєю долею, бо для неї я дитиною лишилася й донині...Коли почала малювати і показала роботи своїй мамі, то вона подивилась на те все незрозуміле для неї творіння і сказала від душі: "Ніно, краще б ти цвіточки малювала!" "(Н.Басиста)



Саме з родинних традицій - любов пані Ніни до всього живого. Кожну рослинку вона знає, знає що  вона лікує і як ті лікувальні властивості її зберегти. Сама для своїх близьких виготовляє народні "пігулки-мікстури". Як от цю , що на світлині - власноруч виготовлену "мазь з живокосту".





Пані Ніна - життєрадісна красива жінка, на її вустах - завжди чарівна привітна усмішка. Жінка не боїться виглядати кумедною і це додає їй ще більшої принадливості.


"Класно іноді виглядати смішною... :D Ніколи не боялась цього, бо це весело))"(Н.Басиста)


Кам'янчани знайомі з Ніною Басистою, як з самобутньою художницею, картини якої не залишають байдужими нікого. Виставки її робіт - це завжди подія.



  ЇЇ роботи називають такими, що наповнені "трипільською магією". Пише мисткиня їх в техніці  олії, пастелі, акрилу. 
Є роботи, де в полотно додано подрібнену трипільську кераміку.  Насправді, кожна робота - несе надзвичайно потужну енергію світла, добра, таємничості, незвіданності. 

Жінка немов привідчиняє таємні двері до світу мрій, прадавнього, намагається пізнати істину.

    "МИ-КОЛА (Акрил, картон) Коло — символ Сонця, Нескінченності й Вічності. Уособлює і розкриває суть Вічності й Конечності, їх нерозривну єдність, бо своїм утворенням демонструє: Безконечність в тому і там, де початок збігається з кінцем, де завершення здійснюється в точці виходу. Простіше, де початок, там і кінець, - у цьому смисл Безконечності. Отже, коло підказує, що Безконечне-це конечне, яке свій кінець привело до свого початку... І кожен з нас утворює таке коло в Безкінечності Буття... А всі разом Ми Кола, що рухаються своїми орбітами, іноді перетинаємося, вдаряємося або ж просто пливемо один за одним в Неосяжному Космосі..."(Н.Басиста)


Окрім того, що її картинами ілюструють календарі, збірки, в 2016 році про її творчість написали і в  книзі-довіднику Наталії Урсу "Митці Кам'янця-Подільського". Довідник містить коротеньку інформацію про 200 осіб, представників візуальних мистецтв міста. "Книга гарно ілюстрована творами у різних техніках. Є серед цих митців і моя сторінка" (Н.Басиста)




Одною з вагомих подій свого життя, Ніна вважає зустріч з митцем-генієм сучасності Іваном Марчуком, творами якого вона захоплюється "Мрії збуваються!!! Зустріч з генієм сучасності, художником, легендарним Іваном Марчуком!!! Після відвідування виставки я вже не надіялась зустріти цього Майстра, але постійне відчуття того, що наші дороги з ним мусять десь перетнутись, мене не підвело...!!! Випадкова, невипадкова зустріч сталася...!!!" (Н.Басиста)

Мріє пані Ніна про власну художню майстерню, про подорожі, про вільну  і сильну Україну. 



      "Чому всі люди не володіють телепатією? От, наприклад, хочеш щось сказати комусь, помедитував, послав якісь там імпульси і все... Навіть говорити не треба))) Я так багато думаю і так мало можу сказати, що людина може мене зовсім не так зрозуміти...Іноді навіть здається, що мої думки чути, тому немає потреби повторювати те, що було "сказано")) І, як добре мовчати!)))

      Так хочеться елементарного порозуміння, а ще посміятися зі всіляких курйозних пікантних моментів, бо справді, завжди забуваючи про свій вік, буваю навіть дуже смішною...не боюсь виглядати кумедною...і дуже хочу зі всього цього просто посміятись, щиро посміятись.."(Н.Басиста)

Деякі з робіт Ніни Басистої.


"Вчені вважають, що символи, малюнки, знаки на кераміці є зачатками писемності, першими ієрогліфами. Наше завдання – розгадати сенс послання, яке залишили нам предки. Може, тоді ми відмовимося від помилкових шляхів і фальшивих кумирів і зрозуміємо, навіщо ми тут і куди нам потрібно йти насправді."(Н.Басиста)















ТРИМАТИ ДРАКОНА (Акварель, полотно) Тільки що завершила цю роботу... Сюжет картини з першого сна в цьому місті..



"В чому ж вона полягає істина? Є тисячі теорій, релігій, течій, які доводять існування істини... Насправді ж, вона, як і пізнання цього світу, невловима! Скільки б ми не вивчали його, все одно ми нічого не знаємо...!Іноді, хоч раз в житті, нам вдається зустрітися з нею, часто це відбувається вві сні або ж наяву, але як вві сні, тому відчуваємо тільки її дотик, легенький з ледь чутним ароматом, під незвичайну музику.... Думки (краще б не думала!) " (Ніна Басиста)

Така вона - Ніна Басиста, чарівна, зеленоока українка.



Немає коментарів:

Дописати коментар