четвер, 1 лютого 2018 р.

МИ В ОПОЗИЦІЇ – ЗРОБИЛИ ДУЖЕ БАГАТО, У ВЛАДІ ЗРОБИМО ВСЕ. ЗВІТ ДЕПУТАТІВ ФРАКЦІЇ ВО "СВОБОДА" ЗА 2017 РІК



Цьогоріч письмовий звіт депутатів фракції ВО "Свобода" пропоную у формі інтерв'ю, в якому я відверто   поділився з кам'янчанами результатами роботи свободівців за 2017 рік.

Вчора, 31 січня 2018 року, в приміщенні міської ради ми відзвітували перед громадою. Всі, хто виявив бажання послухати, задати інколи і незручні питання , відвідали наш відкритий захід. Все відбувалось в динамічній, конструктивній атмосфері. 


 Висловлюю щиру подяку усім, хто докладає сил на благо нашого міста, тим, хто займається волонтерською роботою, тим, хто має активну патріотичну позицію.





"Напередодні публічного звіту депутатів фракції ВО «Свобода» в Кам’янець-Подільській міській раді ми зустрілись з головою Кам’янець-Подільської міської організації ВО «Свобода», керівником свободівської фракції Михайлом Посітком, з яким поспілкувались про результати роботи свободівців міста за 2017 рік. Нагадаємо, саме на Михайла Посітка  більшість мислячих кам’янчан покладає свої надії і сподівання щодо якісного перетворення Кам’янця в місто можливостей  для бізнесу і громади.
Минув другий рік, як шість свободівців були обрані депутатами міської ради. Що вдалось зробити?
Якщо у вас збереглась наша передвиборча програма «ВО «Свобода – єдиний щит Нації. 10 стратегічних кроків «Свободи»», ви можете і самі пересвідчитись в тому, що свободівці не обманюють. Ми вже багато чого виконали, але багато, що потрібно ще з наміченого зробити, безліч справ – у процесі. З нашої наполегливої ініціативи відбувається онлайн-трансляція засідань міської ради. Завдяки цьому чимало кам’янчан може на власні очі спостерігати, хто є хто у сесійній залі. Відновила роботу містобудівна рада, яку декому було зручно «поховати» Це деякою мірою дозволило залучати до обговорення раніше закритих тем містобудування фахівців-архітекторів з альтернативною до влади думкою. Внесли пакет проектів рішень, в яких запропонували створення європейської системи управління комунальними підприємствами - наглядових рад. Нинішня міська влада виступила категорично проти, оскільки створення наглядової ради на КП «Міськтепловоденергія» не дозволило б необґрунтовано піднімати тарифи, нераціонально освоювати кредитні кошти Світового банку, процвітати «кумівству», загалом, підприємство перестало б бути «дійною коровою» для можновладців. Нашим здобутком є рішення про обов'язковість публічного звітування для комунальних підприємств і оприлюднення ними всієї фінансово-господарської інформації. Перший крок ми зробили. Далі – має бути громадський контроль, який переросте в економічний ефект. Бо корупція полюбляє темні закутки і байдужих людей. А ми працюємо прозоро, відкрито і вимагаємо цього від влади.
Пам’ятаєте історію з ремонтом частини вулиці Князів Коріатовичів (за переїздом)? У 2015-16 роках свободівець Дмитро Костюкович, обраний депутатом у цьому окрузі, наполягав у своїх депутатських зверненнях на необхідності проведення там капітального ремонту. Коли з державного бюджету надійшли кошти, і виявилось, що підрядник неякісно виконує ремонтні роботи, ми першими порушили це питання. Наразі правоохоронні органи розслідують неефективне використання коштів.
В 2017 році вдалось зупинити військові машини БРДМи, котрі, катаючи туристів заповідною територією каньйону, знищували там флору і фауну. Вважаємо, що такі атракціони можуть існувати, але в законний спосіб і на дозволеній території, не завдаючи шкоди ані людям, ані природі.
«Свобода» запропонувала заборонити використання сучасної тротуарної плитки на території Старого міста. Наш проект рішення не підтримала депутатська більшість, але цим самим ми змусили владу визнати проблему і розпочати унормування правил мощення тротуарів історичної частини міста.
«Свобода» підтримує  молодь міста. Міська рада на початку року підтримала наш проект рішення щодо захисту студентських стипендій. Під моїм особистим патронатом відбувся студентський турнір з футболу. Також ми провели міні-футбольний турнір між націоналістичними організаціями міста до Дня народження Романа Шухевича. А як ми починаємо Новий рік? Вже стало традицією, що 1 січня ми збираємось з дітьми й онуками на стадіоні і спортивною акцією вшановуємо День народження Степана Бандери.

Знаковою подією стало єднання патріотів ВО «Свобода», «Правого сектору» та «Національного корпусу». Ми досить ефективно співпрацюємо.

Впродовж року ми: скликали позачергові сесії, разом з однодумцями виступали ініціаторами звернення до керівництва держави про засудження розгону блокади торгівлі на крові; звернення до Президента щодо невиконання вимог Революції Гідності; домоглися відставки керівника юридичного управління міської ради за численні порушення законодавства; відстояли вимогу вказувати в проектах рішень міської ради цільове використання коштів; брали участь у тимчасових контрольних комісіях (щодо готовності до зими КП «Міськтепловоденергія», розтрат у КП «Стоматологічна поліклініка», якості надання послуг у Центрі допомоги літнім людям «Турбота», стану ремонту дороги на вулиці Князів Коріатовичів тощо).
Загалом, свободівці цього року подали на розгляд сесії міської ради близько двадцяти проектів рішень. Я особисто зробив 59 звернень, провів близько 500 зустрічей з кам’янчанами. Після кожної зустрічі все більше переконуюсь у тому, що ми потрібні громаді і нам під силу змінити на краще і наше місто, і нашу країну.
Так, справді, зроблено багато. А чого не робили свободівці 2017-го року?
Ні в 2017-му, ні в 2016-му свободівці не відступали від принципів, властивих українським націоналістам. Ми не брали участі в жодній земельній оборудці, хоча доволі часто доводиться їх виявляти. Не голосували за незаконне виділення землі депутатам, чиновникам. Не голосували за кіоски на підставних осіб. Не голосували за збільшення чиновницького апарату виконкому. Для нас є неприйнятним багато того, що відбувається в раді. Ми не голосували за спорудження житлових кварталів на території  лікарні, стадіону, на територіях природоохоронних зон. Більше того, ми робили все від нас можливе, щоб не допустити цього. Після того як ми неодноразово виявляли зловживання під час безкоштовної приватизації земельних ділянок, ми домоглися персональної відповідальності від працівників юридичного управління за підготовлені проекти рішень.
Також ми утримались у голосуванні за бюджет міста, оскільки в ньому закладено заробітну плату для працівників бюджетної сфери лише на 10 місяців та передбачено копійчані видатки на інші галузі. Адже ми маємо достойні приклади міст Тернополя, Івано-Франківська, Хмельницького, де громада обрала міських голів-свободівців. Ці міста розвиваються: зводяться громадські простори, парки, громадські туалети, встановлюються доплати лікарям, вчителям, працівникам культури, де левову частку забезпечення пільгового навантаження бере на себе міський бюджет. Ми обов’язково перенесемо на наше рідне місто цей позитивний досвід.
Ми не порушили високого статусу українського націоналіста.
Свободівців часто можна зустріти в приміщенні суду. В яких справах «Свобода» бере участь, на чий захист виступає і проти кого?
Так, ми захищаємо кам’янчан у судах. Цього року за нашого юридичного  супроводу подано понад двадцять позовів проти свавілля ПАТ «Хмельницькгаз». Йдеться про нарахування захмарних сум містянам за газ внаслідок маніпулятивного розподілу спожитого газу за загальнобудинковими лічильниками. Розгляд однієї справи вже завершився, суддя ухвалила рішення на користь кам’янчанки. 
Не полишаємо боротьби в  судових справах, що тягнуться роками: забудова зеленої зони на Нігинському шосе( біля льодового палацу),  захоплення частини земельної ділянки у літньої жінки  Валентини Михальченко. Хочу поділитись приємною новиною: в цій справі, котру супроводжувала «Свобода», вже винесене позитивне рішення на рівні касаційної інстанції. Це ще раз доводить професіоналізм і високий рівень громадянської свідомості свободівців. Спробуйте у провладних депутатів знайти людей, котрі безкоштовно роками в судах різних інстанцій захищатимуть несправедливо ображену просту людину. Не знайдете! Ось в цьому між нами і владоможцями велика прірва. Вітаю громаду ще з однією  великою перемогою: 18 січня суд повернув в комунальну власність земельну ділянку на вулиці Нагірній, котру влада передала безкоштовно в приватну власність особі з іншої області  (в парковій зоні,що на Руських фільварках, охоронній зоні пам’ятки національного значення та прибережній захисній смузі річки Смотрич).


 Ми не будуємо генделиків-гаражів,не шукаємо підставних осіб для власного збагачення, не використовуємо своє становище для отримання землі і не шукаємо преференцій.
За справедливість варто боротись, навіть якщо інколи здається, що світла «в кінці тунелю вже немає». Воно є. І ми його несемо. Це не просто смолоскип, це смолоскип правди і справедливості.
Що, на Вашу думку, може стати поштовхом до розвитку міста?
Формування постійного відкритого  діалогу між бізнесом, громадою і владою  - це дороговказ для мудрого міського голови. Це те, що ми запропонуємо місту. Не рекет підприємців і тиск на не охочих сплачувати мзду «дядькам», а людське ставлення, допомога і свобода в межах дозволеного. Саме це спонукатиме до налагодження сприятливого клімату в бізнес-середовищі. Маємо розуміти, що промисловість міста – має стати основним бюджетоформуючим чинником. Не є нормальною ситуація, коли міська скарбниця формується здебільшого за рахунок податків з заробітної плати працівників бюджетної сфери. Населення міста та району зменшується, фахівці та працездатні – виїжджають за кордон. А саме роботодавець який створює робочі місця, сплачує податки може стримати шалені міграційні процеси. Хочеш, щоб бізнес не ховався і був чесним – веди себе відповідно – чесно. Завдяки правильному механізму взаємодії  між владою, громадою та бізнесом має з’явитись соціально-відповідальний бізнес, прозора некорумпована влада, відповідальна з високим рівнем правосвідомості громада.
Ми завжди підтримуємо чесний, легальний бізнес. Голосували і голосуватимемо на підтримку підприємств, які формують наш бюджет, створюють робочі місця і ведуть політику соціальної відповідальності та комплаєнсу. Для такого бізнесу потрібно створити сприятливий економічний клімат, адже без тиску та сприяючи, можна отримати набагато більше.
Сьогодні маємо іншу картину. От нещодавно в місті створили відділ з 5 чиновників, основною функцією яких буде перевірка бізнесу на дотримання законодавства про працю. Кого перевірятиме такий орган: забудовника з нелегальними працівниками, причетного до влади чи простого бізнесмена? Отожбо й воно.
Над чим працюють депутати-свободівці? Які пріоритетні завдання на 2018 рік ?
Ми системно і наполегливо виконуємо взяті на себе зобов’язання під час виборів. Сьогодні владна система надто корумпована і занурена в схеми відкатів, підставних осіб, тиску, залякувань.  Щоб щось змінити в нашому місті, покарати всіх винних, необхідна неабияка сміливість, політична воля зверху, батальйон затятих на справі професіоналів-правоохоронців та рота чесних суддів. Але й в таких реаліях, мер-свободівець Хмельницького Олександр Симчишин зміг змінити ситуацію, його визнали найефективнішим мером в боротьбі з корупцією, йому довіряє близько 90 % хмельничан. Такі ми - свободівці. Кожен з нас знає – якщо завтра ми управлятимемо містом – на нас дивитиметься громада, побратими і посестри. Зганьбити себе неправдою – не наш шлях.
Окрім виконання виборчої програми, життя міста диктує свої завдання. Наразі  працюємо над способами боротьби проти махінацій з комунальним майном, а саме: заниження його вартості при продажі «своїм» (зокрема через умисне доведення до вкрай занедбаного стану), непрозорих закритих процедур реалізації, практики «носіння конвертів» та підкилимних домовленостей. Ми знаємо, як ліквідувати ці схеми, але влада зацікавлена в збереженні існуючого стану речей. Тому мене особисто не допускають до складу комісії з питань комунального майна.
Стежимо в соціальних мережах за болючими питаннями громади, знаємо про них з особистого спілкування, власного досвіду. Будемо обов’язково підтримувати починання громадських активістів щодо організації притулку для тварин. Нами складено великий перелік внутрішньобудинкових територій, тротуарів, що потребують ремонту.
Скільки має бути депутатів-свободівців в міській раді, щоб місто почало процес очищення від явищ дерибану, корупції, кумівства?
В ідеалі – якби була свободівською вся рада або ж хоча б більшість у ній складали професіонали-патріоти, ми змогли б багато чого. Сприятливий клімат для бізнесу, захист малозахищених, дороги… Кожен з депутатів-свободівців працює в певній профільній комісії і крім того, має своє «свободівське завдання».

Так, Геннадій Бенкендорф займається питаннями декомунізації. Завдяки його сприянню в 2017 році в місті з’явились вулиці Романа Шухевича, Яна де Вітте, Олександра Олеся, Євгена Маланюка, а також провулки Калиновий, Бастіонний та Затишний. Також Геннадій Данилович працює на окрузі. Завдяки його втручанню на селищі цукрового заводу навесні було ліквідовано стихійне сміттєзвалище, вирішено питання ремонту дірявої покрівлі по вул. Праці, 6, 8.

Олена Мазій переймається питаннями охорони здоров’я та соціального захисту. Окрім цього, вона з членами родини активно займається волонтерською діяльністю: систематично допомагає воїнам на передовій, дітям-сиротам, пораненим, полоненим, постійно допомагає волонтерській ГО «Жіноча сотня». Також з її ініціативи, біля школи-інтернату  «Славутинка» облаштовано пішохідний перехід, відремонтовано дворовий проїзд на вул. Лесі Українки.

Юрій Яриновський відповідає за роботу з підприємцями в місті і, окрім цього, вирішує проблеми свого округу: займався питанням демонтажу-встановлення лічильника (Хмельницьке шосе, 10); проблемою затримки виплати зарплати, скорочення виплат за шкідливість роботи, працівників КП «Господар»; питання демонтажу аварійних дерев на Смірнова, 1, затоплення підвалів, ремонт ливневої каналізації тощо.

Іван Микуляк піклується житлово-комунальною сферою та станом ремонту доріг. За звітний рік на його окрузі в будинках здійснюється поточний ремонт під’їздів, в одному з будинків відремонтовано систему подачі гарячої води, в іншому - відремонтовано аварійну покрівлю даху, знято аварійну повітряну витяжку; депутат спільно з мешканцями округу організував порізку дерев на вул. Миколи Гордійчука, сприяв проведенню ремонту дворових майданчиків та встановленню нових конструкцій для дітей. Крім цього, Іван Михайлович займався питаннями облаштування двох критих автобусних зупинок. Спільно з громадою не допустив будівництво вишки мобільного зв’язку у безпосередній близькості до домівок людей. 

Дмитро Костюкович відповідає за вивчення земельних проектів, що подаються на розгляд сесії міської ради і  здійснює юридичний та судовий супровід багатьох судових справ на користь кам’янчан (проти ПАТ «Хмельницькгаз»). Саме завдяки його наполегливим вимогам, було актуалізовано питання необхідності ремонту дороги на вул. Князів Коріатовичів.
Це – лише деякі приклади того, чим займаються наші депутати. Крім цього – є ще безліч особистих зустрічей, звернень, виступів, робота в комісіях, сесійних засіданнях. Ми зробили багато, робимо багато і ще багато зробимо для кам’янчан і для міста. Бо ми сильні, розумні і варті вашої довіри
А тепер про ложку дьогтю. Чи є вона у вашій роботі?
Нинішнє суспільство, як показує спілкування, соціологічні опитування є вкрай дезорієнтованим. Виною тому – війна на Сході, важке економічне становище, відсутність впевненості в завтрашньому дні, втома від марних сподівань. До того ж на людей впливають маніпулятивні політтехнології. Сьогодні умисне плюндруються образи вчорашніх моральних ідеалів: активістів виставляють божевільними, заробітчанами; воїнів – дезорієнтованими алкоголіками, вимагачами пільг, хуліганами; майданівців – безробітними лобуряками тощо. Влада міркує так, запускаючи подібні технології: «не довіряєте нам – не довіряйте нікому». «Всі брехуни – тому байдуже за кого продати свій голос на виборах». Мене і моїх однодумців це непокоїть, адже коли людина від зневіри стає черствою і байдужою – влада може творити все, що їй заманеться. Чому? Тому, що вже багатьом все, що відбувається, байдуже.
Свободівці вакциновані проти цих технологій. Брехню і маніпуляцію сприймаємо такими, як вони є – брехнею і маніпуляцією. Боремося з цим. Тому всі ми під пильним контролем: нам погрожують, збирають на нас «компромати». Владою і «кумами влади» застосовуються різні методи: шантаж, збір інформації, розповсюдження пліток, а тим часом роблять своє – дерибанять, крадуть, обжираються.

Найнебезпечніший ворог змін на краще – байдужість і зневіра. Ми справді багато зробили, але чи відчувають результати нашої роботи кам’янчани? Ті, хто з нами – так. Будьте з нами. Приходьте до нас. Давайте змінювати наше життя на краще разом. Ми в опозиції зробили дуже багато, у владі – зробимо набагато більше. І тоді це відчують всі".

Немає коментарів:

Дописати коментар