четвер, 27 квітня 2017 р.

ДЕПУТАТИ ВИРІШИЛИ:"ГАЗОВІ ЛІЧИЛЬНИКИ В КАМ'ЯНЦІ - ПОЗА ЗАКОНОМ"


Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» передбачено право споживача на встановлення безоплатного газового лічильника у квартирі (ст. 3). Цим законом на газорозподільчі структури (Хмельницькгаз) покладено обов’язок до 1 січня 2018 року встановити лічильники газу для громадян, котрі проживають у квартирах, приватних будинках, де газ використовують тільки для приготування їжі. 

Але, ПАТ «Хмельницькгаз» по-своєму розуміє вимогу законодавця «забезпечити 100%-й облік споживання газу» і хитрує. Замість того, щоб встановити своїм коштом лічильник в кожну квартиру, продовжує встановлювати в багатоквартирних будинках один лічильник на всіх  мешканців та нараховує плату за газ не за нормами споживання. 

Суми рахунків за спожитий газ зросли в рази.

Встановлення загальнобудинкового лічильника:

  • ·         порушує інтереси споживачів щодо індивідуального обліку газу;
  • ·         призводить до необ’єктивності розрахунку за спожитий газ кожною квартирою;
  • ·         не мотивує споживача до економії.

         Як іронізує помічник депутата міської ради свободівець Володимир Кондрук: «З таким же успіхом «Хмельницькгаз» може встановити один лічильник на все місто як «групу будинків» і малювати кожному громадянину суму платежу за газ зі стелі». Кожній тверезомислячій людині зрозуміло: якщо ти економиш газ, а твій сусід цього не робить, в результаті ти заплатиш і за нього, і за себе. 

       Абсурд? Ні, реальність, пропонована нам газопостачальником.

Обурення такою ситуацією спонукало кам’янчан звернутись до  депутатів ВО «Свобода» в міській раді. Михайло Посітко від фракції ВО «Свобода» вніс на розгляд чергової сесії проект рішення, відповідно до якого, міській владі та комунальним підприємствам міста  забороняється давати згоду постачальнику газу встановлювати загальнобудинкових лічильники без волі мешканців будинку. І то лише після того, як ПАТ «Хмельницькгаз» встановить своїм коштом по квартирні лічильники газу.


На черговій 32-й сесії міської ради депутати дослухались до аргументів голови фракції ВО «Свобода» Михайла Посітка і проголосували за рішення, згідно з яким департаменту ЖКГ та іншим виконавчим органам міської ради, підприємствам, установам заборонено погоджувати документацію на встановлення  загальнобудинкового лічильника без попереднього погодження з співвласниками багатоквартирних будинків та визнати всі погодження такої документації до прийняття цього рішення радою нікчемними.


Вислухали і представника ПАТ "Хмельницькгаз".

Тим кам’янчанам, в чиїх будинках монополіст вже встановив такий лічильник, свободівці готові надати юридичну допомогу і роз’яснити як саме вирішити цю проблему. Для початку громадяни мають памятати, що:

У разі невстановлення населенню у вказаний строк (до 1 січня 2018 року) лічильників газу з вини ПАТ "Хмельницькгаз", підприємство-винуватець не має права відключати ваше житло від газопостачання, а його облік до моменту встановлення лічильників газу здійснюється за нормами постачання, встановленими Кабінетом Міністрів України. Припинити розподіл газу споживачам без його комерційного обліку можливо тільки за відмови споживача встановити лічильник газу в квартирі.



Немає коментарів:

Дописати коментар