понеділок, 21 серпня 2017 р.

СМІТТЯ В ДУШІ - СМІТТЯ В ДОВКІЛЛІ. ЕДУАРД КРИЛОВ



Доводилося не один раз слухати засмічену мову наших громадян і роздумувати над тим, чи це добре, чи зле. Ось увечері тихо й непомітно проходжу біля групки молодих людей, хлопців і дівчат, і чую, частіше від хлопців, брудну мову, пересипану лайливими словами. Причому цікаво те, що присутні дівчата не задумуються над тим, що лайка така, прямо чи опосередковано, торкається саме їх, їхньої гідності, їхньої чистоти, честі. Хотілося б хоча б найменшою мірою якось утримати їх від цього бруду, нечисті і пекельної темряви. Адже не всі в цьому гурті, на який я натрапив, вважають себе такими вже заплішеними дурнями. 

Тож гляньте у свою душу ясними очима і спробуйте очистити її від того сміття, яке ви прийняли добровільно, або яке вам накинули типи із запаскудженою свідомістю.

            Невже ви не розумієте, чи не хочете розуміти, що лайка принижує до самої брудної долівки святу для кожного людину – вашу чи чиюсь маму? З приводу цього мені хотілося б привести висловлювання російського письменника О. М. Горького. У своїй чудовій збірці «Казки про Італію» він писав так:

            «Прославимо жінку-Матір, невичерпне джерело всеперемагаючого життя!
            Прославимо в світі жінку-Матір, єдину силу, перед якою покірно схиляється Смерть.
            Усе це – правда; всі слова тут – істина, про це знають наші матері, запитайте їх, і вони скажуть:
            – Так, усе це вічна правда, ми – сильніші смерті, ми, хто дарує світові мудреців, поетів і героїв, ми, хто сіє в ньому все, чим він славний!» (Переклад мій).

            До нас лайка потрапила з Росії. В ній, як правило, найчастіше використовуються чотири слова. Одне з них, на думку багатьох, походить від слова блудити. Інше від слова ховати сороміцьке місце. Ще інше утворено з допомогою малопродуктивного суфікса -д-. Четверте, як то вважають вчені, від праіндоєвропейського давнього кореня. Від цих чотирьох слів утворено 5200 похідних. Зайвий раз цей факт переконує читача в тому, що російська мова надзвичайно багата, але чим? Згодом слова ці набували лайливого відтінку, потужної негативної експресії, чорної енергії. Але ними користувалися в середовищі найнижчих верств російського суспільства. Між російською інтелігенцією, офіцерами, навіть між столичними повіями цих слів не вживали. Брудна лайка зарясніла після жовтневого перевороту, коли до влади прийшла чернь, покидьки імперського суспільства. Лаятися стало модно. Чим більше лайки, тим більше влади. В армію її приніс знаменитий Нарком Ворошило, який додав до свого прізвища літеру «в», аби в унісон звучало.


            У сучасній Росії існує законодавство про заборону лаятися в громадських місцях. Але на нього не зважають. Традиція перемагає.
Лайка потужно і впевнено завойовувала територію найбільшої у світі держави, вривалася в лексикони інших мов. Я пам’ятаю покоління моїх бабусь, котрі надзвичайно вороже ставилися до лайки, чинили їй опір і били малечу по писку за ненароком випущене з нього не прийняте в нашій мові слово.
Хотілося би звернутися до наших громадян з проханням очистити свою мову від цього бруду, плекати нашу неньку Україну чистою духовно, чистою в усьому тому, що нас оточує. У Львові та низці інших міст такий досвід уже є.

                                                                                              Едуард Крилов.

Немає коментарів:

Дописати коментар