вівторок, 1 серпня 2017 р.

ПРИСЯЖНІ - НЕ ПРИСЯЖНІ. ЧОМУ ДЕПУТАТИ МІСЬКОЇ РАДИ ТІКАЮТЬ З ЧИСЛА ПРИСЯЖНИХ? СУД-РАДА.


На початку 2017 року Кам'янець-Подільська міська рада сформувала список присяжних з 15 осіб для розгляду справ в суді. Туди чомусь попало багато місцевих кам'янчан депутатів. Певне, за власним бажанням ) 

Бо хто ж міг примусити голів депутатських фракцій до такого серйозного громадського обов'язку?

Тож, сьогодні, під час засідання 38 сесії міської ради, список присяжних "посипався". І не зовсім в такий спосіб, який передбачено статтею 66 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" "Підстави і порядок увільнення від виконання обов’язків присяжного".

Як це було:
Виступає керівник юридичного департаменту Кам'янець-Подільської міської ради. Зачитує список заяв депутатів, котрі більше не бажають бути присяжними. відео


І хоча депутат, забудовник-голова земельної комісії Валерій Слободян був відібраний автоматизованою системою до розгляду кримінальної справи, в якій вже брав участь, він пояснив чому більше не бажає бути присяжним. Не дивлячись на заперечення юриста.відео

Свободівець Дмитро Костюкович пояснив тікаючим депутатам чому так не можна робити. відео



Голова депутатської фракції ВО "Свобода" Михайло Посітко застеріг від небезпечного, створюваного радою прецеденту, але не був почутий. 

Депутати проголосували за те, щоб Валерій Слободян більше не входив до списку присяжних. Під радісні вигуки депутати-ідейні колеги вітали задоволеного депутата-вже не присяжного.відео


Повне відео розгляду питання можна знайти в записі онлайн трансляції 38-сесії Кам'янець-Подільської ради відео:




Верховна Рада України; Закон від 02.06.2016 № 1402-VIII


Стаття 63. Статус присяжного
1. Присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.
2. Присяжні виконують обов’язки, визначені пунктами 124-6 частини сьомої статті 56 цього Закону.
Стаття 64. Список присяжних
1. Для затвердження списку присяжних територіальне управління Державної судової адміністрації України звертається з поданням до відповідних місцевих рад, які формують і затверджують у кількості, зазначеній у поданні, список громадян, які постійно проживають на територіях, на які поширюється юрисдикція відповідного окружного суду, відповідають вимогам статті 65 цього Закону і дали згоду бути присяжними.
2. Список присяжних для розгляду господарських справ затверджується в порядку, визначеному законом, з числа осіб, які відповідають вимогам статті 65 цього Закону і дали згоду бути присяжними.
3. У разі неприйняття місцевою радою (місцевими радами) протягом двох місяців з моменту отримання подання рішення про затвердження списку присяжних територіальне управління Державної судової адміністрації України звертається з поданням щодо затвердження списку присяжних до відповідної обласної ради.
4. Список присяжних затверджується на три роки і переглядається в разі необхідності для заміни осіб, які вибули зі списку, за поданням територіального управління Державної судової адміністрації України.
5. Після затвердження списку присяжних такий список передається до відповідного окружного суду, в тому числі в електронній формі. Інформацію, що міститься у зазначеному списку, не може бути використано для цілей, що не пов’язані із добором присяжних.
Стаття 65. Вимоги до присяжного
1. Присяжним може бути громадянин України, який досяг тридцятирічного віку і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду, якщо інше не визначено законом.
2. Не включаються до списків присяжних громадяни:
1) визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;
2) які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;
3) які мають незняту чи непогашену судимість;
4) народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя;
5) особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;
6) громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років;
7) особи, які не володіють державною мовою.
3. Особа, включена до списку присяжних, зобов’язана повідомити суд про обставини, що унеможливлюють її участь у здійсненні правосуддя, у разі їх наявності.
Стаття 66. Підстави і порядок увільнення від виконання обов’язків присяжного
1. За наявності обставин, зазначених у частині другій статті 65 цього Закону, голова суду повинен увільнити особу, яку було включено до списку присяжних, від виконання обов’язків присяжного.
2. Голова суду також увільняє від виконання обов’язків присяжного:
1) особу, яка перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці по догляду за дитиною, а також особу, яка має дітей дошкільного чи молодшого шкільного віку або утримує дітей-інвалідів або членів сім’ї похилого віку;
2) керівника або заступника керівника органу місцевого самоврядування;
3) особу, яка через свої релігійні переконання вважає для себе неможливою участь у здійсненні правосуддя;
4) іншу особу, якщо голова суду визнає поважними причини, на які вона посилається.
3. Особу, зазначену в частині другій цієї статті, увільняють від виконання обов’язків присяжного за її заявою, поданою до початку виконання цих обов’язків.
4. Увільнення від виконання обов’язків присяжного внаслідок відводу (самовідводу) у конкретній справі здійснюється в порядку, встановленому процесуальним законом або за поданням головуючого судді.
(Використано світлину картини Джона Моргана. Лава суду присяжних. 1861 рік)

Немає коментарів:

Дописати коментар