середа, 16 серпня 2017 р.

ЧИ ЛІТАТИМЕ НАД СМОТРИЧЕМ МЕТЕЛИК?


Поліксена - один з найрідкісніших денних метеликів національного природного парку "Подільські Товтри" і загалом західного регіону України. Впродовж останніх ста років у наукових виданнях не раз згадувалось про наявність цього виду в наших краях, однак і досі ці комахи є предметом прискіпливої уваги дослідників. Так впродовж одного дня, в травні 2015 р. в околицях с. Цибулівка в межах геологічної пам’ятки природи загальнодержавного значення "Смотрицький каньйон" під час маршрутного обліку було зафіксовано 11 метеликів цього виду на близько 2 км маршруту.

Однією з ознак присутності виду в регіоні, і зокрема в Смотрицькому каньйоні є наявність стійких місцевиростань кормової рослини для комах – хвилівника (кірказону) звичайного.


За результатами спостережень біологів хвилівник в Смотрицькому каньйоні частіше зростає в прирічкових, достатньо зволожених місцях, невеликими групами по 20-30 рослин. 


Чому ж поліксена знаходиться у небезпеці?
Головними загрозами для популяції поліксени в Смотрицькому каньйоні є стихійні весняні підпали сухої трави (берегів та терас), надмірне рекреаційне навантаження в окремих частинах каньйону ("витоптування рослинності" на місцях зон відпочинку та риболовлі тощо). 


використано фото Дани Арнольд


Впродовж кількох останніх років негативного впливу на місцезнаходження поліксени завдає рекреаційна послуга у вигляді прогулянок руслом р. Смотрич на транспортному засобі БРДМ-2 та відповідно руйнування берегів у місцях його в’їзду та виїзду, де зростає хвилівник.

Одного дня ми можемо її більше не зустріти

Література: 
  1. Дребет М.В., Ліщук А.В. ZERYNTHIA POLYXENA (DENIS & SCHIFFERMÜLLER, 1775) (LEPIDOPTERA, PAPILIONIDAE) В НПП "ПОДІЛЬСЬКІ ТОВТРИ" // НАУКОВІ ЗАПИСКИ ДЕРЖАВНОГО ПРИРОДОЗНАВЧОГО МУЗЕЮ. - Випуск 32, Львів, 2016, с.-227-228.
  2. http://redbook-ua.org/item/zerynthia-polyxenadenis-et-schifermller/

Немає коментарів:

Дописати коментар