вівторок, 15 серпня 2017 р.

РОЗВАГИ В КАМ'ЯНЦІ-ПОДІЛЬСЬКОМУ НА БРДМ: РОДЗИНКА ЧИ ШКОДА?

Кам'янець-Подільський - унікальне місто. Воно багате на культурно-історичну спадщину. Природні ландшафти у туристів викликають захоплення. Пам'ятки історико-архітектурного заповідника і  геологічна пам'ятка національного значення - Смотрицький каньйон надають місту казковості, неповторної романтичної привабливості.
Щоб туристу було цікаво проводити свій час в нашому місті виникають нові види розваг. Одна з таких розваг - катання на БРДМі. 
Багато хто з туристів з захопленням ділиться враженнями про цю розвагу. Навіть іноземці радо фотографуються під час адреналіном наповненної подорожі на цій військовій машині вулицями Старого міста, каньйоном річки Смотрич, самою річкою. 

Авжеж. Коли розважаєшся - не думаєш: законно тут прокладений маршрут чи ні. Бо якщо їздить - хтось та й дозволив. Значить усе в порядку.  

Але чи в порядку?

Тому варто дослідити це питання і з позиції науковців, і з позиції законності. 

Вкотре. 

 Детально і з неупередженністю. З висновками вчених та  правоохоронців.

Отже, спочатку слово науковцям.


Душанова Т.В., Андрусяк Д.В. "Вплив екстремального військового водного туризму на іхтіофауну річки Смотрич". 

В своїх тезах, науковці звертають увагу, що екстремальний водний туризм на броньованій розвідувально-дозорній машині є небезпечним для флори і фауни з причин: 
1) нехтується особливий охоронний період (нерест); 
2) маршрут БРДМ прокладений по території, що має статус світової геологічної пам'ятки,  флора і фауна якої включена до Червоної книги;
3) високі ризики забруднення токсичними речовинами і продуктами їх розпаду;
4) доводиться, що завдається неабияка шкода річці, флорі та фауні.


 (повний текст додається)


4 коментарі:

  1. Які дурниці! Якщо порівняти з тим, що робиться з забудовою Старого міста, з усіма каналізаціями і сміттям, що виводиться і викидається в річку населенням -то цей атракціон просто дитячі іграшки. Тим більше, що платить податки, туристів приваблює, русло чистить і дороги підсипає.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Хаотична забудова Старого міста, здирання бруківки і мощення ФЕМ плиткою, бездіяльність ЖКГ, безнаказанність за "культуру" туриста, засміченість, БРДМ - всі питання важливі. Кожне з них підтвердження бездіяльності того чи іншого органу, культури населення місцевого і гостей. Дурниця і біль найбільші наші - корупція, байдужість, вседозволенність "кращим" і відсутність покарання.
      А градація порушень - невдячна справа. Адже для людини, яка мешкає біля річки і не смітить і не гадить БРДМ може бути величезною проблемою.

      Видалити
  2. Корисно пройтися каньоном і помилуватися на тони пластику, поліетилену та скла.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ви праві, брудно. То чому ЖКГ не приймає мір по захисту пам'ятки і його підтриманню в належному стані? Я не смічу, мої діти теж. Неодноразово ходила прибирати і в каньйон і в парк. Маємо керівника департаменту ЖКГ, який добре почувається, має добру оплату праці, сидить в великому шкіряному кріслі, має файнєцку машину. Має бізнеса, мабуть завдяки посаді. Має можливості і є депутатом. То що насправді йому заважає привести до ладу все? Коли хотіли підприємцю передати каньйон і гроші знайшли і дерево зрубане прилаштували і акції публічні прибирання проводили. То хто винний?

      Видалити