вівторок, 24 грудня 2019 р.

Спогад архівіста про один день боротьби за землю



Архівісти - народ, на котрому тримається історія.  Вони, як ніхто інший, знають з яких пазлів складається загальноусталений погляд на ту чи іншу подію. Спогади, свідчення очевидців, повідомлення в засобах масової інформації ... Це ті кольорові камінчики, що лиш разом можуть утворити правильний візерунок.

Зінаїда Михайлівна Климишина- архівіст з великої літери. Все своє життя вона віддала архівній справі. Чи є на Хмельниччині хтось, хто б настільки розбирався у питаннях дослідження  генеалогії  родин...
Кожної значущої події в житті Ка'янця-Подільського, України, ви можете зустріти цю маленьку жінку з великим записником в руках в гущі подій
Вона записує свідчення очевидців, думки учасників, фіксує свої спогади. Патріотична, розумна. У відповідь на будь-яке питання з  історії міста, країни, можете від Зінаїди Михайлівни почути  цілу лекцію, в якій будуть зібрані різні точки зору, і обов'язково - з посиланнями на джерела :-)
В День архівіста хочемо привітати усіх причетних до цього професійного свята. 
А особливо нашу чудову, мудру жінку, профі своєї справи -  Зінаїду Михайлівну Климишину.

І вашій увазі один з її спогадів про події 17 грудня 2019 року, коли націоналісти разом з іншими політичними силами вимагали не допустити продажу української землі сільськогосподарського призначення під стінами ВРУ.


17 грудня 2019 року, 9:00, 
майданчик перед Верховною Радою України, 
вул. Інститутська, м. Київ

На мітингу присутні різні політичні сили – «Батьківщина, «Свобода», «Національний корпус», «Конгрес українських націоналістів», представники профспілок шахтарів та медиків, руху «євробляхерів» із різних міст та районних центрів Київської області та аграрії – фермери, що виступають проти закону продажі землі сільськогосподарського призначення великим корпораціям, багатим власникам та іноземцям.
На акцію протесту , яка носила виключно мирний характер, приїхали громадяни з усіх куточків України, як Сходу, так і Заходу. Переважна кількість присутніх – це пенсіонери, люди похилого віку, молодих зовсім мало.
Дві сцени підготовлені ще звечора. Виступали на протязі 3-4 годин представники профспілок шахтарів із Червонограда Львівської області, медики із м. Києва про медичну реформу і аграрії з усієї країни, фермери і середні  та дрібні  підприємці сільськогосподарської галузі.
У виступах Юлії Тимошенко, Олега Тягнибока, Андрія Білецького основна увага присутніх стосувалась роботи Верховної Ради України у питаннях прийняття закону про продаж землі. Це – останнє, що залишилось у населення після невдалої спроби роздати кошти за ваучери в 90-х роках ХХ ст..
Лікар Ольга Богомолець наголосила на тому, що під час війни не може бути мови про продаж землі, адже на фронті захищають і проливають кров за кожен клаптик землі нашої Батьківщини.
Мітинг закінчувався і присутні почали покидати майданчик перед Верховною Радою і в цей час, приблизно, біля 14 години почулися вибухи флаєрів зі сторони вулиці Інститутської, де знаходились авто із районних центрів Київщини. Зі сцени лунали заклики не піддаватись на провокації.
В цей же час надійшла інформація про те, що до Верховної Ради не пропускають колону аграріїв із сільськогосподарською технікою, що рухається зі сторони м. Обухів.
Трактори затримували на в’їзді до столиці, а потім і в самому місті під приводом перевірки на наявність вибухівки.
Потім поліція почала розганяти присутніх. В Маріїнському парку з’явились жінки,  чоловіки старшого віку, що постраждали від сльозогінного газу,  молоді люди з блідими та закривавленими обличчями. Дехто почав виривати бруківку і кидати в поліцейських, але основна маса людей почала розбігатись. 
Юлія Тимошенко, Олег Тягнибок та Андрій Білецький та депутат від партії «Свобода» у Верховній Раді  Оксана Савчук разом з представниками фермерів, профспілок шахтарів та медиків пройшли до колони техніки аграріїв і події зафіксували на фото і відео.
Вже наступного дня, 18 грудня 2019 року, ЗМІ подавали інформацію, яка виправдовувала поліцію, що на той момент діяла дуже агресивно у відношенні до мітингуючи. 
Так, було повідомлено про 17 постраждалих поліцейських, а про 26 затриманих без спецзасобів людей нічого не повідомлялось. Відомості про людину, що загинула під час акції: спочатку обмежились тим, що це був серцевий напад до того, як поліція почала зачищати майданчик від протестуючих. Склалось враження, що людей, які прийшли на мирну акцію, ніхто не збирався захищати, а органи охорони правопорядку бачили перед собою не беззбройних старих, жінок, молодих людей, а якусь агресивну біомасу. Зрозуміло, що молодь могла бути агресивною, але цю агресію можна було би зупинити,  а не спеціально чекати моменту провокації, а потім виправдовувати свої непрофесійні дії.
Із самого початку акції на площі перед Верховною Радою були присутні правоохоронці із написами «Поліція діалогу», «Поліція комунікації», але ніякого пояснення від цих поліцейських щодо  можливих провокацій та їх припинення не було.
Правда, після того, як надійшла інформація про загиблого та затриманих, поліція стала менш агресивною і люди отримали можливість покинути майданчик.
Активно почали обговорювати події у мережі Інтернет лише після 18 години вечора. Більшість учасників мітингу після 17 години автобусами роз’їхались додому.

Краєзнавець, архівіст, пенсіонерка
Климишина Зінаїда Михайлівна
записано 22 грудня 2019 року
м. Кам’янець-Подільський

Немає коментарів:

Дописати коментар